Fill out my online form.

Mijn ervaringen met de Sortimo WorkMo

Timmerman Schmid gebruikt het mobiele werkstation al meer dan een jaar dagelijks als mobiele werkplaats in zijn timmerwerkplaats.

Hallo beste mySortimo-community, Mijn naam is Michael Schmid, ik ben 25 jaar en ik ben meubelmaker uit het zuiden van het Zwarte Woud.

Ruim een jaar geleden vroeg ik mezelf af hoe ik de werkprocessen in onze meubelmakerij zou kunnen optimaliseren.

Want net zoals in veel andere branches, is ook het beroep van meubelmaker door de jaren heen veranderd.

De klassieke meubelmaker werkt tegenwoordig niet meer alleen aan zijn werkbank op een vaste plek binnen de werkplaats. Door het stijgende aantal orders en ook op grond van nieuwe productiemogelijkheden, verplaatst een meubelmaker zich tegenwoordig in zijn werkplaats terwijl hij aan een werkstuk werkt. Hij werkt vandaag de dag niet order per order af, maar er worden doorgaans meerdere opdrachten tegelijkertijd uitgevoerd. Werkstukken worden dan al terwijl de CNC draait van beslag voorzien en opgebouwd en niet meer gedemonteerd naar de werkbank gebracht.

Deze veranderingen zorgen na verloop van tijd voor problemen in de klassiek ingerichte meubelmakerij, want als een keer een schroevendraaier of een hamer voor het inslaan van pluggen bij de CNC ontbreekt, moet je eerst weer helemaal naar de schaafbank lopen voor de gereedschapskast. Een echte tijdvreter in tijden waarin deadlines een belangrijke factor binnen de productie spelen.

We hadden dus behoefte aan een oplossing!

Via een vaktijdschrift voor meubelmakers heb ik kennis gemaakt met de WorkMo van Sortimo. Ik was meteen enthousiast over het modulaire principe waarmee de gebruiker zijn individuele WorkMo geheel naar eigen behoeften kan samenstellen.

Het was voor mij van belang dat ik in mijn WorkMo alle gereedschappen kon opbergen die eerder in de gereedschapskast zaten en die ik voor de werkzaamheden in de werkplaats vaak nodig heb. Ik wilde alles ook comfortabel van A naar B kunnen verplaatsen. De gereedschappen moesten naar het werkstuk komen en niet andersom.

Omdat wij binnen het bedrijf al op mobiele heftafels zijn overgestapt die wij individueel aan onze eigen behoeften kunnen aanpassen, heb ik vooralsnog niet gekozen voor de extra werktafel voor de WorkMo.

Voor mijn uitrusting heb ik gekozen voor twee modules in hoogte 500, omdat ik op grond van hun afmetingen extreem flexibel op verschillende toepassingen kan reageren. Dat wil zeggen dat als ik een keer naar de bouwplaats moet, ik de modules eenvoudig van elkaar kan losmaken en net als een krat inladen.

De bovenste module bestaat bij mij uit twee laden waarin al mijn standaard handgereedschap kan worden opgeborgen (diverse schroevendraaiers, hamers, steekbeitels, hoekmaten, waterpas, kleine klemmen, cassette met boren, schuurklos, inbussets enz.). Als laatste component in de bovenste module koos ik voor een uittrekbare L-BOXXen schuiflade, zodat ik mijn kleine Bosch GSR 12V-15 FC accuschroefboormachine met alle accessoires in een L-BOXX kon opbergen. (Noot van de redactie: MultiSlide is niet langer beschikbaar voor de WorkMo.)

In de tweede module wilde ik verbruiksmaterialen zoals schroeven en kastbeslag opbergen.

Onderdelen die je vooral in de werkplaats of vooral op de bouwplaats nodig hebt. Hiervoor koos ik voor een module met vier T-BOXXen van kunststof met transparant deksel en inzetbakjes waarin ik alles overzichtelijk kan opbergen. Ik vind de BOXXen en koffers in het WorkMo-principe een perfecte oplossing, want het is al vaker gebeurd dat ik als ik naar de bouwplaats moest, gewoon de schroeven- en accukoffer uit de WorkMo in de werkplaats heb gehaald en alleen dat onderdeel mee naar de bouwlocatie heb genomen.

De module biedt zeer veel ruimte voor verbruiksmaterialen. Ik kon zo in de onderste T-BOXX ook gereedschap kwijt dat ik niet zo vaak nodig heb.

Voor de rolmogelijkheid heb ik gekozen voor de roller adapter van hout, omdat ik de hantering in vergelijking met de lopers met rollen gewoon handiger vond en omdat je als meubelmaker veelal een rolwagen nodig hebt en ik dus gewoon die van de WorkMo kan gebruiken.

Aangezien ik bij mijn WorkMo niet volledig wilde afzien van een werkvlak en mij het idee van het verticaal inspannen juist bij het bewerken van randen op de grote werktafel wel erg beviel, koos ik aanvullend voor een geperforeerde plaat boven op de WorkMo die tijdens het slijpen van uitfrezingen in bladvorm al snel handig bleek.

Aan de rechterkant van mijn WorkMo heb ik nog twee opbergvakken bevestigd:

boven een grote waar ik tijdelijk beslag, schroefpakketten of de accuschroefmachine kwijt kan en onder een smal opbergvak waar ik glasreinigers, lijm, kunststofreinigers en drinken kan opbergen.

Aan de extra metalen geperforeerde platen aan de linkerkant kan ik verschillende houders van Sortimo bevestigen. Hier kan ik ook zelfgebouwde houders vastmaken. Ik heb bijvoorbeeld twee houders gemaakt waar ik mijn accuschroefmachine in kan plaatsen.

Iedereen die zijn gereedschap wil beveiligen tegen luie collega’s die in hun eigen chaos weer eens geen gereedschap kunnen vinden, kan ik de diefstalbeveiliging van Sortimo aanraden. Hierbij worden schuine platen die werken als een pianoscharnier vastgeschroefd in de systeemgaten. Ze worden voor de laden gedraaid en met een slot vastgezet. Zo krijgt niemand toegang tot het gereedschap.

Tot slot wil ik nog de zaken noemen die voor mij voor de WorkMo spreken:

  1. Ik ben extreem mobiel, zowel op de bouwplaats als in de werkplaats, en ik hoef nooit meer naar de gereedschapskast te lopen.
  2. Individueel configureerbaar en naar behoefte uitbreidbaar.
  3. Een echt multitalent, geen gangbare gereedschapswagen, maar een werkbank en gereedschapswagen in één.
  4. Zeer hoogwaardige afwerking en duurzaamheid.
  5. Geschikt voor alle branches.
  6. Een systeemconcept dat wordt doorvertaald tot in de voertuiginrichting.
  7. Ik kan in combinatie met de rastertafel werkstukken spannen en veilig bewerken.

Is er verbeteringspotentieel en zo ja, wat is dat dan?

  1. Het is jammer dat als de WorkMo is voorzien van de diefstalbeveiliging, de schroefgaten aan de zijkant zijn afgedekt. Normaal gesproken kun je hier namelijk opbergvakken en andere houders bevestigen. Hier is wellicht een tweede rij gaten handig.
  2. Ik zou het ook interessant vinden als de keuze aan houders zou worden uitgebreid.
  3. Het zou tevens fijn zijn als de uittrekbare laden voor de L-BOXXen met clips zodanig zouden kunnen worden aangepast dat ook systeemboxen van andere aanbieders zouden kunnen worden ingezet die bijvoorbeeld iets kleiner zijn.
  4. Ook zou het prettig zijn als achter aan de WorkMo een grote plaat zou kunnen worden bevestigd waar je tijdens het gebruik in de werkplaats bijvoorbeeld grote ontwerpen en tekeningen op kunt bevestigen. Een soort magneetbord dat boven de module uitsteekt – net als een geperforeerde plaat voor gereedschap. Dat zou echter meer iets zijn voor de pure inzet in de werkplaats of bij de beursbouw.

Bij de door mij hierboven genoemde punten gaat het niet om gebreken of nadelen die mij tijdens het gebruik opvielen. Het zijn veeleer zaken die voor de toekomst in overweging zouden kunnen worden genomen.

Conclusie:

Mijn conclusie is kort en bondig: ik kan de WorkMo bij ons in de werkplaats niet meer missen.
Het is gewoon een geweldig gevoel om de gereedschappen die je nodig hebt, altijd bij de hand te hebben en overal mee naartoe te kunnen nemen waar je ze nodig hebt. Het is geen gewone gereedschapswagen, het is een werkbank en gereedschapswagen in één!

Ik kan de WorkMo aan iedereen aanraden die waarde hecht aan werkcomfort en mobiliteit, of dat nu op de bouwplaats of binnen het bedrijf is.

Michael Schmid Meubelmaker

Hoe gaat het verder?

Ik wil mijn WorkMo in de toekomst uitbreiden met een grote werktafel en ook bij grotere werkstukken teruggrijpen op het rasterprincipe van de tafel.

Zo beste collega’s, ik vond het leuk om mijn ervaringen met de WorkMo met jullie te delen en ik hoop dat ik jullie op het gebied van de WorkMo verder kon helpen.

Bedankt voor de aandacht en ik wens jullie nog veel werkplezier.

Met vriendelijke groet,
Michael Schmid
Meubelmaker

Reactie schrijven

Vul a.u.b. het verplichte veld in.
Vul a.u.b. het verplichte veld in.
Vul a.u.b. het verplichte veld in.

* gemarkeerde velden zijn verplicht.

Vul a.u.b. het verplichte veld in.

0 reacties

  • Er zijn nog geen reacties, u kunt de spits afbijten!
    Wij zijn blij met uw feedback op dit artikel.